SΑRAKINIKO

A PROJECT BETWEEN ART AND ANTHROPOLOGY

Μay 3rd, 2018 | EAE Rm 318, Glass Building, Panteion | Coordination: Panos Sklavenitis and Evanthia Yannakopoulou with the collaboration of Eleana Yalouri


Το καλοκαίρι του 1979, διακόσιοι Γερμανοί, άντρες και γυναίκες, έφθασαν στη χερσόνησο του Σαρακήνικου, στην νοτιοανατολική Ιθάκη. Εκεί, σε μια έκταση 480 στρεμμάτων, στήθηκε ένας οικολογικού τύπου οικισμός με άξονα τις κοινοτικές, συλλογικές κοινωνικές δομές και τις μικροοικονομικές διαδικασίες που έδινε έμφαση στις βιοκαλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την χειροτεχνία και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τεχνολογίας.
Η κοινότητα του Σαρακήνικου λειτούργησε υποδειγματικά τα πρώτα χρόνια. Σύντομα όμως, η ανυπαρξία ενός κοινού στόχου συμβίωσης, οι οικονομικές δυσκολίες και οι αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε το κοινόβιο λόγω της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, οδήγησαν το εγχείρημα σε φθίνουσα πορεία.
Η κοινότητα άρχισε να παρακμάζει και να χάνει τον κοινοβιακό της χαρακτήρα, με αποκορύφωμα, το 1986, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων να εγκαταλείψει διαπαντός το εγχείρημα.  
Η παρουσίαση του έργου «Σαρακήνικο» στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αποτελείται από ένα αρχείο με βίντεο, φωτογραφίες και αντικείμενα που αποτυπώνουν αναστοχαστικά την ουτοπική πρωτοβουλία του Σαρακήνικου, διερευνώντας την συναισθηματικά, πολιτικά και οντολογικά φορτισμένη συνθήκη ενός εναλλακτικού συλλογικού εγχειρήματος αυτού του μεγέθους.
Οι συμμετέχοντες/σες προπτυχιακοί φοιτητές/ριες θα έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν ποικιλοτρόπως με το αρχείο, να θέσουν ανθρωπολογικά ερωτήματα και να διερωτηθούν σχετικά με την φύση της ίδιας της παρουσίασής του: Μα είναι αυτό τέχνη; Πως σχετίζεται με την κοινωνική ανθρωπολογία; Πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δυο πειθαρχίες προς όφελος μιας διευρυμένης, πειραματικής ερευνητικής διαδικασίας;

eae-event-photo-11