SONOPOLIS. HΧΟΣ, ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

HΧΟΣ, ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ” |Tom Western | Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, 18:00-20:00 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.| Συντονισμός: Ειρήνη Αβραμοπούλου


Περίληψη: Πώς ακούγεται η ιδιότητα του πολίτη; Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τον ήχο και τη µουσική για να διαµαρτυρηθούν ενάντια στα σύνορα και να διεκδικήσουν το ανοίκειν στους δρόµους; Αυτό το εργαστήριο ακούει τους ακτιβισµούς µεταναστών (και τους µεταναστευτικούς ακτιβισµούς) στην Αθήνα, ακούγοντας την πόλη σαν sonopolis: ένας ενισχυτής (sounding board) αλληλεγγύης και αντίστασης. Θα επιδιώξω τρία πράγµατα: Πρώτον, αντιµετωπίζω τον ήχο σαν έναν τρόπο κατανόησης της ιδιότητας του πολίτη– ακοής της ένταξης και του αποκλεισµού. Ρωτάω πως η ακρόαση µπορεί να προωθήσει τη δηµιουργική ενασχόληση µε παραστάσεις µετανάστευσης και ένταξης (representations of displacement and emplacement), και να βρει χώρους αφηγηµατικότητας που δεν έχουν ακόµη αποκλειστεί, διακόπτοντας τις κυρίαρχες τροπικότητες του “European Refugee Crisis”. Δεύτερον, θα παρουσιάσω τα αποτελέσµατα ενός πρότζεκτ συνεργατικής ηχογράφησης, στο οποίο δούλεψα µε µια οµάδα ακτιβιστών που αντιστέκεται στη ιδέα του refugeeness. Ηχογραφούµε την πόλη σε επίπεδο δρόµου, χρησιµοποιώντας τον ήχο ως καταλύτη για την αφήγηση, καταργώντας τα σύνορα και ενισχύοντας τις δηµιουργικές πρακτικές. Τρίτον, αναλύω τον ήχο ως ερευνητική µέθοδο. Εδώ αναλύω τις ιδέες της ηχητικής και αισθητικής εθνογραφίας και αναζητώ πώς η ακρόαση προωθεί τη συνεργατική παραγωγή γνώσης, κάνοντας «κοινή» (commoning) την εθνογραφική διαδικασία. Ο ήχος είναι σηµείο πρόσβασης στην ενέργεια (agency) των ίδιων των ανθρώπων που έχουν διασχίσει τα σύνορα. Στην sonopolis, οι φωνές και τα λεξιλόγια της ενσωµάτωσης και της ένταξης αλλάζουν. Στην sonopolis, οι ακτιβισµοί µεταναστών ανοίγουν δρόµους για να αναθεωρήσουµε εντελώς τι σηµαίνει να είναι κανείς πολίτης.

Βιογραφικό: Ο Tom Western είναι Marie Curie Fellow στο Faculty of Humanities του Πανεπιστηµίου του Όσλο και Research Associate στο Refugee Studies Centre στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Είναι εθνογράφος και ηχογράφος, δουλεύοντας κυρίως στην Αθήνα όπου η έρευνά του συνδέει τη µουσική, τον ήχο τα σύνορα και τη µετανάστευση µε την ιδιότητα του πολίτη. Το πρώτο βιβλίο του– National Phonography: Field Recording Sound Archiving, and Producing the Nation in Music– θα δηµοσιευθεί το 2021 από τον Bloomsbury Academic Press. Έχει γράψει άρθρα στα επιστηµονικά περιοδικά Sound Studies και Ethnomusicology Forum και κεφάλαια σε συλλογικούς τόµους, ενώ δοκίµια του θα δηµοσιευτούν σύντοµα στο Migration and Society και Forced Migration Review. Ο Tom έχει επίσης δηµοσιεύσει ηχογραφήσεις σε πολλά ακαδηµαϊκά σαϊτς κι αυτή τη στιγµή προετοιµάζει ραδιοφωνικά προγράµµατα και συνεργατικές εκθέσεις σε µουσεία στη Βρετανία και την Ελλάδα. Είναι συντάκτης στο µπλογκ του Διεθνούς Συµβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής. Στην Αθήνα, είναι µέλος µιας οµάδας ακτιβιστών (Syrian and Greek Youth Forum), όπου κάνει εργαστήρια για την πόλη και την ιδιότητα του πολίτη, για την ηχογράφηση και την αφήγηση. Επίσης, παίζει µπαγλαµαδάκι, πολύ κακά.