ΠΡΌΣΦΥΓΕΣ, ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ Ή ΚΆΤΙ ΆΛΛΟ; ΑΣΥΝΌΔΕΥΤΟΙ ΑΝΉΛΙΚΟΙ, ΠΑΙΔΙΆ Ή ΚΆΤΙ ΆΛΛΟ; ΔΟΥΛΕΙΆ, ΒΟΉΘΕΙΑ Ή ΚΆΤΙ ΆΛΛΟ;

Κατερίνα Πολυχρόνη

Στο πλαίσιο των Σεμιναρίων της Τετάρτης  χειμερινού εξαμήνου 2022-2023, το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σας προσκαλεί την Τετάρτη στις 15:00-17:00 στη διάλεξη της κας Κατερίνας Πολυχρόνη με τίτλο:

«Πρόσφυγες, Μετανάστες ή κάτι άλλο; Ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδιά ή κάτι άλλο; Δουλειά, βοήθεια ή κάτι άλλο;»  

 

Τα Σεμινάρια είναι αφιερωμένα στους προβληματισμούς από το πεδίο της Ανθρωπολογίας-ως-επάγγελμα, και στις τρέχουσες έρευνες ακαδημαϊκά συνδεδεμένων ερευνητριών και ερευνητών στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το Τμήμα μας. 

 
Τον συντονισμό των Σεμιναρίων έχουν αναλάβει η Χριστίνα Πετροπούλου και η Κατερίνα Μελισσινού.
Περίληψη

Δουλεύοντας με ανθρώπους για τους οποίους κανονίζουμε τα πάντα και γνωρίζουμε τόσο λίγα. Το παράδειγμα των Αφγανών ταξιδιωτών και η καθημερινότητά τους στα Ανοιχτά Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας που προορίζονται από εμάς για εκείνους. Η παρουσίαση αποτελεί την βιωμένη εμπειρία μου ως ανθρωπολόγου που βρίσκεται στο πεδίο των προσφύγων και μεταναστών από το 2008. Είναι το μοίρασμα ενός μακρύ αναστοχασμού για την θέση του επιστήμονα, για την δύναμη που έχει ο ίδιος και για την επιρροή στις ζωές των «άλλων». Το σεμινάριο είναι δομημένο μεθοδολογικά με τέτοιο τρόπο ώστε να τολμά να αποδώσει διαδραστικά κάποια από τα βήματα αποδόμησης που μπορεί να κάνει ο ανθρωπολόγος, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με έννοιες όπως «ηλικία», «ανηλικότητα», «οικογένεια», «προσφυγιά», «βία», «κακοποίηση» ως αναλυτικές έννοιες και ως ιθαγενείς κατηγορίες. Τα παραδείγματα προέρχονται από επιτόπια έρευνα και εργασία σε διάφορους οργανισμούς, ελληνικούς και διεθνείς.  

Η Κατερίνα Πολυχρόνη είναι κοινωνική ανθρωπολόγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο) με μεταπτυχιακό στις σπουδές φύλου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και εκπαιδευμένη στην συστημική ψυχοθεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

Ειδικεύεται σε θέματα διαπολιτισμικότητας, χτίσιμο κοινότητας και κοινωνικής ένταξης. Δουλεύει με πρόσφυγες από το 2008 και έχει αναπτύξει έναν εναλλακτικό δημιουργικό τρόπο εκπαίδευσης με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και εμψύχωση. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, φαρσί και νταρί και έχει δουλέψει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και στα 13 κέντρα υποδοχής της Αττικής. Αποσύρθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία για να αφοσιωθεί στην κοινωνική ένταξη "από τα κάτω" και το 2017 συνίδρυσε το Κέντρο Κοινότητας ΚΥΚΛΟΣ. Η Κατερίνα δουλεύει ολιστικά στην προσωπική ανάπτυξη, την συμβουλευτική και την θεραπεία με παιδιά, νέους και οικογένειες.

Εδώ το λινκ παρακολούθησης:

teams.microsoft.com